Despre

Curajul de a schimba lumea

Cea mai mare resursă naturală este mintea copiilor noștri.

~ WALT DISNEY

Resursele naturale se împart în 2 categorii: regenerabile și neregenerabile. Din fericire, mintea copiilor este o resursă cameleon, în funcție de mediul în care o punem ea devine neregenerabilă sau regenerabilă.

Copiii pot găsi soluții la cele mai complicate probleme, aceștia pot sparge bariere pe care noi adulții nici nu ne-am fi gândit că ar fi posibil.

De unde vine curajul?

V-ați întrebat vreodată?

Sarah Harvat

Acum 20 de ani credeam că pot salva lumea fără să am niciun talent, nu știam să fac nimic special și nici nu simțeam că am vreun talent deosebit, însă am avut curajul ca de fiecare dată să încerc lucruri noi,  să cred că pot face ceva, să simt că am venit în lumea aceasta să fac bine și să îi ajut pe alții (nu știam exact ce înseamnă acești “alții”:  oameni, animale, plante?)

La mine curajul a venit din empatie. Pe atunci nu știam să înțeleg acest termen, îl consideram milă, însă acum știu că fiecare situație pe care am trăit-o a fost cu scopul de a îmi dezvolta empatia și de a putea să iau deciziile necesare. Așa am găsit curajul prin care să identific o soluție care să îmbunătățescă aceste lucruri.

Curajul este direct proporțional cu tipul de resursă al copiilor, dacă mintea copilului este neregenerabilă, atunci curajul este adesea absent, însă dacă mintea copilului este regenerabilă curajul este prezent în toate acțiunile sale.

 

Disciplina înseamnă să nu uiți ce îți dorești!

Dacă vrei să visezi, poți să visezi.
Dacă visezi acel ceva, îl poți realiza.

~WALT DISNEY

Când suntem mici ne dorim lucruri pe care adulții le cred imposibile.

Mintea noastră dezvoltă idei, gânduri și își imaginează acțiuni pe care, pe măsură ce creștem și pe baza reacțiilor pe care le primim, încercăm să le ascundem și să ne convingem că sunt imposibile și nu ar trebui să ne gândim la ele.

În clasa a 3-a am început cursurile de ecologie la Palatul Copiilor din Deva, unde am întâlnit-o pe doamna Mihaela, cea care susținea activitatea cursului de agrobiologie. Prin ghidarea ei am început să iubesc și mai mult mediul înconjurător și, cel mai important, am început să acționez în a face mici activități care să mă ducă la îndeplinirea visului meu. Ea a fost ghidul care m-a inspirat, să găsesc idei și soluții, să mă implic activ în acțiuni și mi-a creat contextul în care să văd că acțiunea mea contează și că pot face ceea ce visez.

Gândește o idee bună și rămâi la ea, urmeaz-o și lucrează la ea până când va fi așa cum trebuie.

~ WALT DISNEY

Ideea mea de a schimba lumea este de a ajuta copiii să aibă experiențe diverse de învățare, să învețe să se cunoască pe ei și, prin abilitățile pe care și le dezvoltă, să urmeze acțiuni care îi conduc spre drumul devenirii unor adulți proactivi și empatici care schimbă în bine mediul din jurul lor.

Pe măsură ce anii au trecut, experiențele și alegerile din viața mea m-au condus mai aproape de ideea mea, Junior Upgrade.

Nimic nu s-a întâmplat de la o singură persoană. Cu cât trăiam mai multe experiențe, cu atât îmi dădeam seama că de una singură nu pot avea rezultate mari. Energia este limitată, timpul este limitat și impactul este mic. De aceea cred cu tărie în expresia: Unde sunt mulți, puterea crește.

În ianuarie 2019 ia naștere Junior Upgrade, iar prin el trăiește dorința de a face o schimbare în rândul copiilor de astăzi.

Pentru a-mi perfecționa abilitățile de facilitare și livrare, am urmat cursurile de Formator și Lucrător prin Arte Combinate.  Arta avea să își pună amprenta asupra stilului de educație pe care îl adoptam.

Existența
Junior Upgrade

Anul 2019

Am organizat evenimente pe tematici diverse în 4 orașe (Cluj, Târgu Mureș, Timișoara și Deva). 

În această perioadă, am început o colaborare cu o organizație non guvernamentală. Împreună am reușit să introducem în lumea animației peste 200 de copii și adolescenți și să îi echipăm cu abilități digitale și de lucru în echipă, coordonare echipă și prezentare orală. 

anul 2020

În anul 2020 am transpus online și cursurile de soft skills, reușind să formăm grupe de copii din zone geografice diferite, care să interacționeze unii cu alții prin activități dinamice. 

Am introdus în predare și metoda SOLE a lui Șugatra Mitra. Am observat ca participanții la proiect sunt cu atât mai interesați să se implice și să învețe cu cât experiențele oferite sunt mai diverse. De aceea experiența Junior Upgrade nu este doar un curs sau atelier, este o întreagă comunitate cu evenimente diverse.

Anul 2021

În anul 2021 metoda principală de întâlnire a fost online folosind platforma Zoom.

În curricula Junior Upgrade s-a adăugat cursul: Organizare creativă a programului zilnic (folosind metoda Bullet Journal).

Până în prezent ne bucurăm să fim parte din dezvoltarea a peste 300 de copii şi tineri din România.

Ne dorim să ne implicăm activ în viaţa juniorilor prin a-i ghida în procese de dezvoltare a abilităţilor tehnice şi soft.

În România sunt în jur de 2 500 000 de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani. Ne dorim ca în următorii 5 ani să ajutăm în dezvoltarea a 5 000 dintre juniori.

Dacă sunteți părinți, bunici, unchi, mătuși, profesori sau membrii unei companii care  doriți să vă implicați activ în domeniul educațional, vă invităm să facilitați începerea călătoriei copilului în comunitatea Junior Upgrade.